Bibliotekr: Overhales bibliotekerne indenom?

Der er et initiativ i gang, som forsøger at brede bibliotekstanken ud til folket. Initiativet hedder Bibliotekr og handler i bund og grund om at låne bøger af hinanden. Ideen kommer nedefra, fra brugerne selv, og går helt udenom de etablerede biblioteker. Ideen bag Bibliotekr minder mere om de gamle folkebogsamlinger. Fra beskrivelsen af Bibliotekr:

Nærliggende tanke: Hvorfor ikke fratage bibliotekerne monopolet på udlån af bøger, dvd'er, cd-rommer osv. og blive hinandens bibliotekarer? Dele vores fysiske medier med hinanden?

Scenarie:

  • Jeg logger ind på bibliotekr.dk, og bliver oprettet som gyldig bruger, når de oplysninger jeg har givet om bopæl og identitet er blevet tjekket og godkendt.
  • En tilfældig forårsdag går jeg fløjtende ned af gaden, og får pludselig at vide at der er en bibliotekr oppe på 4.tv. Jeg tjekker hans bogsamling via mobilen eller web, og ser at han har åbent lige nu.
  • Jeg går op og låner to bøger og en cd (det bliver registreret over mobilen), og vi drikker måske en kop kaffe.
  • På nettet er der et socialt site, hvor jeg kan se anmeldelser af bøger og udlånere, forlænge lån, hvor man som bibliotekr kan browse hvad folk har at udlåne, og hvor udlånere kan se hvor deres bøger er (via noget smart geotagging).
  • To måneder efter får jeg en bøde fra samme inkassofirma som de rigtige biblioteker bruger, fordi jeg ikke har afleveret til tiden
  • Jeg bliver selv bibliotekr, fordi der er så mange penge at tjene på for sene afleveringer
  • Voila: hele byen er blevet til et bibliotek, udbuddet findes overalt og er meget større end de rigtige bibliotekers. Bøger bliver cirkuleret blandt mennesker, i stedet for at samle støv på hylderne.

Læs mere om projektet på Bibliotekr.dk

2 kommentarer til “Bibliotekr: Overhales bibliotekerne indenom?”

  1. Ja, det er ret interessant. Der er i hvert fald både fag- som skønlitteratur, som man vil kunne låne ud på den måde, og det behøver jo ikke at være gratis.
    Det er slet ikke umuligt, at der er nogen der kan stable en forretningsmodel op om konceptet, om end det nok kommer på kant med copyright-bestemmelserne, som der også gøres opmærksom på i et indlæg på Bibliotekr.dk.
    PS: Kønneste WP Theme set længe 🙂

    Svar
  2. Find paragraffen i lovgivningen som indikerer at det er på kant med ophavsretsloven. Så er jeg overbevist.

    Da der er tale om privat udlån af analoge materialer er der ingen gråzone. Det er fuldt lovligt.

    Svar

Skriv en kommentar